Gofry są nam wszystkim znane jako przysmak z dzieciństwa. Świeżo zrobione, aromatyczne gofry mogą być świetną opcją na przyciągnięcie do swojej restauracji lub kawiarni bardziej wdzięcznych klientów, ponieważ wszyscy wiemy, że ten wyrób cukierniczy cieszy się niezmienną popularnością, a dzisiaj jest tak szeroki i zróżnicowany asortyment, że przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi tego przysmaku. A do przygotowania tego typu deseru potrzebne jest takie urządzenie elektryczne jak gofrownica profesjonalna.
Czym jest gofrownica i jak działa?
Nowoczesne profesjonalne gofrownicy to kompaktowe urządzenia, w skład których wchodzą dwie połączone ze sobą powierzchnie robocze, które mogą być wykonane ze stali nierdzewnej lub żeliwa, ogrzewane elementami grzejnymi, znajdującymi się wewnątrz podczas podłączania do sieci i ustawiania programu na panelu sterowania.
- Gofrownica ze stali nierdzewnej jest lekka, szybko się nagrzewa i szybko ją traci.
- Żeliwna gofrownica jest mocna i trwała, a także dobrze rozprowadza i utrzymuje temperaturę, dzięki czemu jest bardziej ekonomiczna. Jest to najpopularniejszy typ tego sprzętu, jednak ma on pewne wady, takie jak dłuższy czas nagrzewania i większa waga, co należy wziąć pod uwagę, jeśli gofrownica żeliwna ma być mobilna, czyli często przenoszona, jak w przypadku użytkowania na imprezach terenowych.
Jakie są gofrownice i jak je wybrać?
Gofrownice dzielą się na dwie duże grupy — gofrownice do pieczenia dużych gofrów (styl belgijski) oraz do pieczenia cienkich gofrów (styl amerykański):
- Gofrownica profesjonalna w stylu belgijskim, czyli gofrów o dużej objętości, wyposażona jest w dość głębokie komórki w blasze do pieczenia, dzięki czemu gofry mają dużą objętość i są chrupiące. Ponieważ gofry mają często kwadratowy lub prostokątny kształt, gofrownica, jak się je nazywa, jest również prostokątna lub kwadratowa i może mieć kilka kształtów na jednej powierzchni.
- Na szczególną uwagę zasługują gofry trójwymiarowe, jak np. gofr Hongkong. Gofrownica do gofrów Hong Kong wyposażona jest w głębokie okrągłe kulki o średnicy około 2 cm, w których umieszcza się nadzienie. Gofry Hongkong można zwinąć w rożek wypełniony owocami, bitą śmietaną, lodami lub różnymi innymi słodkimi, lub pikantnymi nadzieniami, dlatego dla wygody gofrownica Hongkong jest okrągła.
- Gofrownica do cienkich gofrów wyposażona jest w wiele płytkich wgłębień, dzięki czemu można je szybko i równomiernie upiec. Zwykle cienka gofrownica służy do robienia rurek lub stożków z różnymi nadzieniami, dlatego ma okrągły kształt.